Het lespakket ’Er reed een trein naar Sobibor’ is gericht op leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en van klas 1 van het voortgezet onderwijs.

In drie lessen leren zij over de verschrikkingen van Tweede Wereldoorlog. Kern van het project is een dvd met een voor de doelgroep aangepaste versie van het herdenkingsconcert ‘Er reed een trein naar Sobibor’. In 40 minuten vertelt Jules Schelvis wat hem – en andere joden – tijdens de oorlog is aangedaan. Zijn getuigenis wordt ondersteund door muziek, uitgevoerd door het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, en door uniek beeldmateriaal van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

In dit lespakket worden de leerlingen voorbereid op het concert d.m.v. een inleidende tekst en een begrijpend lezen opdracht. Voor na vertoning van de dvd bevat het lespakket verschillende opdrachten waarmee leerlingen hun ervaringen en indrukken op creatieve wijze kunnen verwerken.

Wilt u bericht ontvangen als het lespakket beschikbaar komt? Stuur dan een email aan Jan Vermaning (opmaatvermaning@hetnet.nl) of aan Frederieke Jeletich-Visser (post@cultuurproject.nl).

Enkele reacties van docenten die de try outs hebben bijgewoond:

De kinderen en de begeleiders waren erg onder de indruk!
Wij hebben dan ook geen tips, alleen maar complimenten!!
Geweldig gedaan! Een prachtige, indrukwekkende voorstelling die je een hele
tijd bij blijft!

We hebben met beide groepen 8 gekeken naar een zeer indrukwekkende voorstelling: niet alleen de kinderen waren diep onder de indruk ook de meegekomen ouders en wij… Wat een bijzonder verhaal… Ik kan alleen maar zeggen: dank voor de uitnodiging.

Een verhaal wat heel mooi verteld werd, plus de indrukwekkende foto’s en filmpjes. Compliment voor de regisseur en ook zeker voor de verteller. Mocht u in de komende jaren weer een concert organiseren dan sluiten wij wederom aan.

uitvoering

Muzikanten van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en leerlingen tijdens de try outs van het lespakket in Friesland (voorjaar 2015)

 

zaalmetkinderen

kinderen in de zaal (voorjaar 2015)