In 2012 ontstonden er plannen vanuit de stichting Nationale Herdenking Joure om rondom de persoon Jules Schelvis een (educatief) herdenkingsconcert te organiseren.
Op 1 juni 1943 werd hij, samen met zijn vrouw Rachel en haar familie en 3.000 andere Joden uit Nederland vanuit Westerbork in veewagons getransporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor. Vrijwel iedereen, ook zijn vrouw Rachel, werd onmiddellijk na aankomst vergast. Jules behoorde tot de 81 jonge mannen die werden geselecteerd om elders als ‘Arbeitsjuden’ in Polen en Duitsland te werken. Na de oorlog bleek hij de enige overlevende van zijn transport te zijn.

Jules Schelvis houdt zich al dertig jaar bezig met onderzoek naar het vernietigingskamp Sobibor en het vertellen van zijn getuigenis. Hiervoor ontving hij o.a. een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (2008) en werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op 14 oktober 2013 werd hij in Sobibor – 70 jaar na de opstand aldaar – door Polen onderscheiden en benoemd tot Officier in de Orde van Verdienste van de Republiek Polen.

Eveneens in 2013 werd een eerste reeks van zes concerten gegeven van het herdenkingsconcert ‘Er reed een trein naar Sobibor’, uitgevoerd op diverse plaatsen in Nederland. Na dit succesvolle initiatief kwam de wens naar boven dit ‘nationale’ gevoel een gevolg te geven in onze hoofdstad Amsterdam (de geboortestad van Jules Schelvis), maar daarnaast om met het concert ook internationaal een appèl te doen om de Holocaust nooit te vergeten.

 

Jan Vermaning en Jules Schelvis

Jan Vermaning en Jules Schelvis