foto-Doede3In de Lutherse kerk van Lublin hangt een kruis. Niets bijzonders natuurlijk. Alleen dit kruis is gemaakt van grote spijkers.  Zo’n kruis verspreidt zich over Europa vanuit Coventry, waar de kathedraal in de oorlog verwoest werd door oorlogsgeweld. Zo’n kerk legt zich niet neer bij de feiten, maar wil actief vrede bevorderen.
Op een podium, vlak achter het orkest stond de man van wie alles, behalve zijn leven zelf in die oorlog was vernietigd.
Weer vertelde hij zijn verhaal aan een kerk vol mensen die ademloos luisterden. Of we het ook – zo sluit Jules zijn verhaal altijd af – aan onze kinderen in begrijpelijke woorden door willen vertellen. En dat gaan we doen. Of we nu gezongen, gespeeld, opgebouwd, gereden, geschreven, geluisterd, georganiseerd of wat dan ook hebben, we gaan dit vertellen.  Straks gaan we weer op weg naar huis. Misschien zijn we eerst nog wat stil en zoeken we naar die begrijpelijke woorden, maar onze persoonlijke verhalen komen wel.
‘s Middags had die kleine man nog een interview aan een Poolse journalist gegeven. Deze Job kon met vreugde melden dat al die daders inmiddels dood waren, maar hij leefde nog. En dat leven hebben we na het concert met hem gevierd.

Lunch in de tuin van de kerk. foto Robert Tempelaar

Lunch in de tuin van de kerk. foto Robert Tempelaar

 

Foto boven: Doede Sijtsma