sobibor

Vandaag zijn we naar Sobibor geweest.  Nadat we gisteren al de lange reis van Berlijn naar Lublin hadden gemaakt en ‘s avonds samen hadden gegeten, stond voor vanochtend een bezoek aan Sobibor gepland. Vroeg weg, Sobibor ligt net als de meeste andere vernietigingskampen ver weg van de grote steden. Onderweg heeft Rozette Kats ons al wat van het kamp verteld.

Als we uitstappen zien we een klein houten gebouw en een paar blauwe containers. In het houten gebouw bevindt zich nog het museum dat er vanaf 1993 is gevestigd. In de blauwe containers zijn een paar toiletten te vinden en de kantoren van de medewerkers van het museum.
Een van hen Krzyztof, schudt ons hartelijk de hand. En Jules Schelvis begint te vertellen. Hij vertelt wat er is gebeurd in 1943,  waar de trein na die verschrikkelijke reis vanuit Westerbork stond, waar hij zijn vrouw Rachel uit het oog verloor om haar nooit meer terug te zien, en hij brengt ons naar de stenen langs de gedenklaan. Daarop staan namen uit Nederland, Polen, Duitsland, Frankrijk… Al die namen, zoveel namen die we lezen, in ons hart uitspreken om ze toch nog weer even bij ons te houden, even te doen alsof niet geprobeerd is om ze voor de eeuwigheid uit te wissen. Bij de heuvel houden we een korte herdenking en leggen we onze stenen en kaarsjes neer. Daarna gaan we terug naar Lublin.

Vanavond zullen we spelen, spelen alsof ons leven, dat van Jules en die 170.000 hier vermoorde mensen er van afhangt.

 

bezoek7

Mezzo-sopraan Marjolein Niels en Jules Schelvis in Sobibor

tournee143 Ronald Huffener

Rampe

bezoek5

Het NASKA bij de asheuvel vlak voor de herdenking

 

sobibor

foto: Iris van der Laar

sobibor1

Orkestleden leggen een pentagram van steentjes en kaartjes op de rand van de asheuvel

tournee131

Ronald Huffener en Rozette Kats bij de asheuvel

tournee122

Rozette Kats, Jules Schelvis en Doede Sijtsma verzorgden de rondleiding

tournee126 Ronald Huffener

tournee133 Ronald Huffener

tournee121 Ronald Huffener

tournee125 Ronald Huffener

links Marek Bem, voormalig directeur museum Wlodawa en Sobibor