Mezzo-sopraan Antje Lohse en Jules Schelvis

Mezzo-sopraan Antje Lohse en Jules Schelvis

Op de foto: mezzo-sopraan Antje Lohse en Jules Schelvis nemen applaus in ontvangst.

Iedereen zit na het tweede indrukwekkende concert in de Martin Luther Kirche in Berlijn weer goedgemutst in de bus. De chauffeur Harm was weer super behulpzaam met het inladen van de koffers en sowieso een erg prettig persoon. Hij hoort er gewoon bij!
De afgeladen kerk was getuige dat Jules zijn levensverhaal in het Duits voorlas. Indrukwekkend. De weken voorafgaand aan de tour sprak Jules regelmatig een bandje in, luisterde dat vervolgens terug en maakte correcties in uitspraak in zijn lezersmap. Wat bezit deze man een doorzettingsvermogen. Keer op keer gaat hij tot het uiterste om zijn verhaal te vertellen. Opvallend was dat er in Berlijn veel jongeren waren, die net als alle andere aanwezigen tot tranen toe geroerd waren. Fijn was het dat ook in Duitsland diverse hoogwaardigheidsbekleders, als bv van de Nederlandse ambassade en vertegenwoordigers van ASF, Anne Frank Zentrum en diverse joodse en christelijke instellingen, aanwezig waren. Deze betrokkenheid ondersteunt het draagvlak in de samenleving. De gruwelijkheden van WOII mogen nimmer vergeten worden!

DSC_8727

Nu dus op weg naar Polen waar we morgen ons derde en laatste concert van de tour zullen geven. We weten nu al dat de kerk, net als in Nederland en Duitsland uitverkocht zal zijn. Overdag gaan we, vrijdag voorafgaand aan het concert eerst met ons allen naar het voormalig vernietigingskamp Sobibor, waar de musici (samen met Jules) zijn/haar meegebrachte steentje uit Nederland zullen neerleggen bij de gedenksteen van Jules’ vrouw Rachel Borzykowski in de Himmelfahrtstrasse. Dat zal een indrukwekkend moment worden. Niet alleen voor Jules zal dit zwaar zijn, maar ook voor ons…
Gedurende de voorbereidingen, de 7 concerten in 2013 en nu tijdens deze historische en indrukwekkende reis/tour mogen we gerust sprekend van een ‘familiaire’ band met elkaar.
We doen het voor Jules maar ook met en voor elkaar. De bus rijdt, op weg naar een memorabele gebeurtenis. Opdat we niet vergeten!

Jan Vermaning

links Frank Mollen, plaatsvervangend chef de poste Nederlandse ambassade en rechts Steffen Haenchen van Bildungswerk Stanislav Hantz

links Frank Mollen, plaatsvervangend chef de poste Nederlandse ambassade en rechts Steffen Haenchen van Bildungswerk Stanislav Hantz

jules-team

DSC_8695

Chauffeur Harm

 

 

 

Foto’s: Ronald Huffener