Impressie DSC_9727

Het bijzondere concert gisteravond in de Westerkerk, kan als een geweldig succes worden bijgeschreven in de herdenkingsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder van de Jodenvervolging. In een volle kerk en in het bijzijn van koning Willem-Alexander en tal van hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland, vertelde Jules Schelvis het indrukwekkende verhaal van zijn gedwongen treinreis naar Sobibor in 1943.

door Rozette Kats

Zelden zal een publiek zo ingeleefd hebben geluisterd naar zo’n gruwelijk verhaal als gisteren. Afgewisseld met schitterend uitgevoerde werken uit het klassieke repertoire door NASKA, het NAtionaal Symfonisch KAmerorkest o.l.v. Jan Vermaning m.m.v. de mezzo-sopraan Marjolein Niels, en ondersteund door authentieke filmbeelden, kwam het verhaal wat je noemt bij de mensen binnen, en maakte deze avond tot een emotionele gebeurtenis die de aanwezigen niet licht zullen vergeten.
Jules’ stem, die lichtelijk aangedaan klonk, maakte alle details die hij beschreef zo ongelooflijk invoelbaar, dat iedereen wist en zich afvroeg: dit is ècht gebeurd en hoe zou ìk me daaronder hebben gehouden. Het kleine detail immers maakt dat het grote verhaal heel dichtbij komt.
Waar hij keer op keer de kracht vandaan haalt om zijn doel te bereiken: de wereld te laten weten wat in Sobibor gebeurd is, op zoveel mogelijk manieren en zo geschakeerd mogelijk, opdat het “blijft hangen”, is velen een raadsel. Maar dat doel heeft hij gisteren zeker bereikt. Het zal in vele hoofden en harten blijven hangen, en doorgegeven worden aan de volgende generaties. Daarmee zal aan zijn oproep “het aan de kinderen door te geven” door heel veel mensen worden voldaan.

Foto: Concert 30 juni 2014 in de Westerkerk