stenen leggen

Jaarlijks organiseert de Stichting Nationale Herdenking Joure rond 4 mei een herdenkingsprogramma voor scholen. Dit jaar ontvingen alle basisscholen een lespakket met dvd over de kindertransporten.
Leerlingen van groep acht van alle Jouster basisscholen legden met meegebrachte stenen een acht, als oneindigheidsteken.
Het leggen van stenen op een graf is een oud Joods gebruik. Stenen vergaan niet zoals bloemen, ze hebben een eeuwigheidswaarde.

Na de herdenking vertelde gastspreker Rozette Kats haar levensverhaal en de manier waarop zij als Joods kind als één van de weinigen van haar hele familie de oorlog op miraculeuze wijze overleefde.
Tijdens de tournee zullen Rozette en Jules Schelvis de orkestleden rondleiden in Sobibor. De musici worden uitgenodigd een steentje te leggen in de herdenkingslaan en bij de zogenaamde asheuvel waar het Kaddiesj, een Joods gebed voor de doden, gezegd zal worden.

De kindertransporten
Op 6 en 7 juni 1943 vertrokken twee treinen met Joodse kinderen uit kamp Vught. Alle kinderen onder de 16 moesten weg, hun moeders mochten mee. Er werd gezegd dat ze naar een speciaal kinderkamp in de buurt zouden gaan. Maar de treinen gingen naar het doorgangskamp Westerbork. En vervolgens naar Sobibor in Polen. De bijna 1300 Joodse kinderen werden hier vrijwel direct na aankomst om het leven gebracht.
Over het Kindertransport en het voorafgaande leven van de Joodse kinderen in kamp Vught werd een dvd inclusief lespakket gemaakt. Zie ook www.joodsekindereninkampvught.nl

nien070207_lintjeJules

Tijdens de presentatie van het lespakket ‘Joodse kinderen in kamp Vught’ werd Jules Schelvis  benoemd tot  officier in de orde van Oranje-Nassau. Links op de foto de toenmalige burgemeester van Amstelveen Utrecht, Jan van Zanen, nu burgemeester van Utrecht en (toenmalige) staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp (VWS).
Foto: © Bert Nienhuis