Beeldmerk

Op de omslag van zijn door Mirjam Huffener vormgegeven boek Er reed een trein naar Sobibor en de Herinneringsbox vol verhalen, 1943-2013 van Stichting Sobibor is dit prachtige ‘druksel’ te zien. Speciaal voor dit onderwerp gemaakt door Jules Schelvis, in de stijl van H.N. Werkman, de Groningse drukker, kunstenaar en verzetsman.
Van huis uit is Schelvis drukker.
Over zijn terugkeer vertelt hij:
“Op 30 juni 1945 kwam Schelvis terug in Amsterdam. Officieel was hij geen Nederlander meer, hij was in 1943 in Westerbork uitgeschreven. Hij liftte mee met een vrachtwagen en werd afgezet op het Koningsplein. Drukkerij Lindenbaum, waar Schelvis zijn vak als drukker had geleerd en in februari 1941 als Jood was ontslagen, was toevallig dichtbij. Daar dan maar heen. Hij meldde zich bij de bedrijfsleider. ‘Wat kom jij hier doen?’, was de vraag. ‘Hij vond het maar lastig dat ik opdook, omdat hij, zei hij, al ander personeel had aangenomen. Ik was dus overbodig en kon weer gaan. Heel hufterig.” (uit:’Onuitgesproken Interview Jules Schelvis (92)’ door Angela Wals).

Lees verder in de Volkskrant van 04-03-2013