Tussen 2 maart en 20 juli 1943 vertrokken er 19 treinen vanuit Westerbork naar Sobibor. Bijna niemand overleefde deze deportaties.
Geen onderwerp om op te proosten.
Van de in totaal 34.313 gedeporteerden keerden er na de oorlog slechts 18 terug. Een hiervan was Jules Schelvis.
Jules Schelvis houdt zich al dertig jaar bezig met onderzoek naar het vernietigingskamp Sobibor en het vertellen van zijn getuigenis. Hiervoor ontving hij o.a. een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (2008) en werd hij zowel in Nederland als Polen onderscheiden.
Zijn ‘laatste’ wens (hoewel je dat nooit zeker weet bij deze onvermoeibare 93-jarige): een internationaal appèl om de holocaust nooit te vergeten. En dat is gelukt. Over 10 dagen is de start van de concerttournee Amsterdam – Berlijn – Sobibor/Lublin.

Op de foto het team: Rozette Kats (vaste begeleider van Schelvis), initiator en dirigent Jan Vermaning, Jules Schelvis en Frederieke Jeletich, projectleider. Niet op de foto: Mirjam Huffener en de fotograaf Ronald Huffener